Medisch pedicure

Medisch pedicure

Binnen mijn praktijk help ik u graag met voetproblemen als gevolg van een medische aandoening. De medisch pedicure behandelt klanten met uiteenlopende ziektebeelden waardoor een verhoogd risico ontstaat op het ontwikkelen van problemen ten aanzien van de voeten, de zogenaamde risicovoet. Het gaat hierbij om specialistische behandelingen die complexer zijn dan de gangbare basisbehandelingen. Voorbeelden van ziektebeelden waarbij problemen aan de voeten kunnen ontstaan zijn diabetes, reuma, spasticiteit, ouderdom, verwaarlozing, geestelijke beperking, Parkinson, Alzheimer en overige verlammingsverschijnselen zoals gezien wordt bij cliƫnten met een dwarslaesie.

Specialistische technieken
Naast de klassieke voetverzorging zoals het behandelen van o.a. eelt, kloven, likdoorns, schimmelnagels en ingroeiende nagels, ben ik als medisch pedicure ook bekwaam in het toepassen van onderstaande 4 specialistische technieken.

  • Nagelbeugeltechniek

De nagelbeugel (orthonyxie) wordt gebruikt bij eeltvorming in de nagelwal, ingroeiende nagels of bij tunnelvormige nagels, de zogenaamde hyperconvexe nagels. De beugel corrigeert de stand van de nagel en voorkomt en verhelpt ingroei. Een kunststofstrip of een gebogen draad van chirurgisch staal wordt onder spanning op de nagel geplaatst. Door deze spanning zal de nagel weer de juiste vorm aannemen en de pijn verminderen.

Zowel het ingroeien van een nagel als een kromme nagel is veelal op te lossen met een nagelbeugel. Het dragen van een nagelbeugel is niet altijd geheel pijnloos. In de beginfase kan er enige trekkracht/spanning gevoeld worden. De beugel wordt na ongeveer 6 weken(maximaal) verwijderd en dan wordt bekeken of de beugel opnieuw moet worden aangebracht. Het is niet exact aan te geven hoelang een behandeling van een ingroeiende nagel duurt maar vaak wordt een behandeling van een jaar aangehouden. U kunt gewoon douchen of zwemmen met de nagelbeugel.

  • Nagelreparatie / nagelprothese

De nagelreparatie of nagelprothese is een techniek waarbij de natuurlijke nagel geheel of gedeeltelijk vervangen wordt door een kunstnagel. Deze kunstnagel wordt gemaakt van gel of acryl. De gelnagel of acrylnagel is niet alleen een cosmetische verfraaiing. Door middel van nagelreparatie wordt de nagel verlengd of gerepareerd waardoor u weer een normale nagel heeft. De prothese voelt natuurlijk aan en past goed bij de natuurlijke nagel.

Met deze techniek kunnen tevens afgebroken-, gescheurde- of gespleten nagels en dunne nagels hersteld/verstevigd worden, ontbrekende nagelhoekjes opgevuld worden, behandeling en begeleiding van mycosenagels, stootnagels en correctie/begeleiding van ingroeiende nagels.

Als er zich geen problemen voordoen (drukpunten, loslaten of speciale ziekten!), groeit de gel met de gezonde nagel uit. De tijdsduur van de behandeling tot er weer een gezonde nagel is gegroeid, is geheel afhankelijk van het feit in welke staat de teennagel verkeerd. Gemiddeld duurt dit 10 tot 12 maanden. Ter controle en om permanent een mooi resultaat te behouden moet de gecorrigeerde nagel tijdens iedere afspraak gecontroleerd en behandeld worden.

  • Orthesetechniek

Een orthese is een op maat gemaakt siliconen teenstukje. Het is een hulpmiddel om tenen, drukplekken of wrijvingsplaatsen te beschermen, corrigeren, ontlasten en drukvrij te leggen maar ook ter voorkoming van teenstand afwijkingen die nu nog geen klachten veroorzaken.

De behandeling is gericht op het behouden of verbeteren van de beweeglijkheid van de tenen en om wrijving en/of druk op te heffen of te verminderen. Hierdoor kan een wondje, likdoorn of gekromde teen geen verdere pijn en schade veroorzaken en in combinatie met eventueel ander schoeisel geheel verdwijnen.

  • Antidruk/vilttechniek

Pijnlijke drukpunten op en onder de voeten kunnen worden ontlast/drukvrij gelegd met vilttechnieken. Het drukvrij leggen gebeurt met verschillende materialen die zodanig worden aangelegd dat men weer prettig kan lopen zonder last te hebben van pijn. Hiermee wordt de pijnlijke plek ontlast waardoor deze rust krijgt en beter herstelt. Vilttherapie is een tijdelijke oplossing en kan bijvoorbeeld worden ingezet als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool.

Drukplekken kunnen veroorzaakt worden door likdoorns, eeltvorming maar ook door een hallux valgus (bobbel aan zijkant grote teen).