Voetreflex massage

Ik heb een basis opleiding voetreflexmassage gevolgd en bied deze massages aan in mijn praktijk. Een massage duurt gemiddeld 45-60 minuten.

Tijdens de massage maak ik gebruik van massage- en etherische oliën. De olie wordt opgenomen door de huid en zorgt voor ontspanning, activeert of maakt schoon. Het doel van een voetreflexmassage of voetmassage is het vinden van ontspanning en verlichting van druk in het lichaam. Dit wordt verkregen door het gericht behandelen van gedeelten van de voeten of de handen die corresponderen met specifieke organen.

Een voetreflex massage is een wetenschappelijk onderbouwde techniek die het zelf genezend vermogen van het lichaam activeert door blokkades op te heffen waarna energie weer overal kan stromen.

De techniek
Bij de voetreflex massage wordt door met rustgevende bewegingen te masseren (te strijken, kneden en roteren) ontspanning gecreëerd in de spieren, pezen en gewrichten. Hierbij worden vloeiende bewegingen gebruikt zoals effleurage (strijkende bewegingen met weinig of matige druk). In de regel wordt hierbij geen pijn ervaren maar ervaart een klant wel dat een gebied stijf en gespannen is.

Daar waar massage meer op de oppervlakte blijft gaat reflexologie de diepte in. In de voetreflexologie wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken zoals een ‘eb en vloed’ beweging met de duim (de duim loopt als een rups over een reflexzone heen en voelt zo de textuur onder de huid), drukkende en trillende bewegingen, maar ook ontspannen grepen zoals strijken en kneden. Zo is een voetreflex behandeling vaak een combinatie van reflexologie en een voetmassage.

Een voetreflexbehandeling is in de regel ontspannen. Sommige zones kunnen aanvoelen als een ‘weldadig gevoel van pijn’, door menigeen ook wel omschreven als een ‘lekkere pijn’. Dit gevoel verdwijnt als de zone is vrijgemaakt ofwel het lichaam gestimuleerd wordt om de afvalstoffen te verwijderen. Het is belangrijk om na de behandeling voldoende water te drinken om het lichaam te helpen deze stoffen af te voeren.